Yhtiömuodon valinta

Yhtiömuodon valinta on varmasti yrittäjäksi alkavan tärkein päätös heti yrityksen perustamispäätöksen jälkeen. Siksi onkin tärkeää pohtia tarkkaan, mikä yhtiömuoto on itselle ja omalle toiminnalle se toimivin ja sopivin vaihtoehto. Yhtiömuodolla on suuri merkitys esimerkiksi siinä, miten toimintaa harjoitetaan, ketä siihen kuuluu ja miten esimerkiksi yritystoiminnan tuottojen muuttaminen yrittäjän saamaksi tuloksi onnistuu. Lue tekstistä parhaat vinkit juuri itsellesi ja omalle toiminnallesi sopivimman yritysmuodon valitsemiseen ja vältä yritystoiminnan monet sudenkuopat jo heti toiminnan alussa.

Yhtiömuodon valinta

Yhtiömuodon valinta - miten valitsen sopivan?

Yritysmuoto vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten toiminnasta laskuttaminen ja tuottojen tuloksi muuttaminen tapahtuu. Yritysmuotoja onkin erilaisia, ja tärkeää on ennen valinnan tekemistä miettiä, miten eri muodot voisivat tukea omaa liikeideaasi sekä tilannettasi yrittäjäksi alkaessa.

Kevytyrittäjyys on varmasti yritysmuodoista yksinkertaisin sekä aloittaa että lopettaa, sillä usein kevytyrittäminen tapahtuu jonkin palvelua tarjoavan alustan kautta, joka hoitaa työstä laskuttamisen, verojen maksun sekä palkan maksun ilman, että sinun tarvitsee muuta kuin suorittaa asiakkaan tilaama palvelu ja kirjata se. Kevytyrityspalveluissa on hiukan eroja mm. palvelumaksuissa, ja siinä, tarvitseeko sen käyttöön Y-tunnuksen.

Toiminimiyrittäjyys puolestaan on yksi suosituimmista yrittämisen muodoista, ja se sopii kevytyrittäjyyden tavoin hyvin yksinyrittäjälle, joka myy omaa osaamistaan. Esimerkiksi parturi-kampaaja on usein toiminimiyrittäjä eli yksityinen elinkeinonharjoittaja. Tässä yhtiömuodossa yrityksen tulot ovat suoraan myös yrittäjän omia tuloja, ja kirjanpito on melko yksinkertaista.

Kasvuun tähtäävä yritys on osakeyhtiö

Mikäli tähtäät yritykselläsi suurempaan kehitykseen tai toimintaan ja yrityksellä on useampi perustaja tai työntekijä, on Suomen suosituin yritysmuoto osakeyhtiö sopiva valinta. Osakeyhtiössä yrityksen ja yrittäjän taloudet ovat erilliset, ja yrityksen taloudellinen vastuu onkin yrityksellä itsellään perustuen siihen sijoitettuun pääomaan.

Yrittäjyys voi näiden kolmen suositun yritysmuodon lisäksi tapahtua myös perheyrityksille sopivassa kommandiittiyhtiössä tai avoimessa yhtiössä ja useamman yrittäjän yhteisessä osuuskunnassa. Tärkeää onkin pohtia tarkkaan oman liiketoiminnan tarkoitus ja tavoite ja tehdä sen mukaan päätös toimintaa parhaiten tukevasta yhtiömuodosta. Ota muotoa valitessasi huomioon myös se, millainen riski yritystoimintaan liittyy, ja oletko esimerkiksi valmis vastaamaan omalla henkilökohtaisella omaisuudellasi yrityksen toiminnasta, vai olisiko yritys järkevämpi eriyttää omasta taloudestasi täysin.