Kirjanpito

Kannattaako yritykselle aina hankkia kirjanpitäjä, vai voisiko kirjanpidon tekeminen itse olla joissain tapauksissa fiksua?

Ennen kuin syvennymme edellä olevaan kysymykseen, on tärkeää ymmärtää kirjanpidosta muutama asia. Aivan ensimmäinen niistä on yhdenkertaisen ja kahdenkertaisen kirjanpidon ero, ja milloin yrityksen kirjanpidon on oltava kahdenkertainen.

Yhdenkertaista kirjanpitoa voi pitää ainoastaan toiminimiyrittäjä, eli elinkeinonharjoittaja. Kaikilla muilla yhtiömuodoilla vaaditaan kahdenkertainen kirjanpito. Yhdenkertainen kirjanpito on nimensä mukainen, eli jokaisen menon sekä tulon kohdalla tehdään yksi merkintä, eli vienti. Suomeksi sanottuna, kirjanpidossa tulee olla jokaisen tapahtuman kohdalla tieto siitä, mihin raha on mennyt tai mistä se on tullut. Tätä kirjanpitoa kutsutaan myös maksuperusteiseksi kirjanpidoksi.

Kahdenkertainen kirjanpito on siis pakollinen kaikilla muilla kuin elinkeinonharjoittajilla. Kahdenkertainen eli suoriteperusteinen kirjanpito sisältää jokaisen tapahtuman kohdalla kaksi vientiä; sama tapahtuma siis merkitään aina kahdelle kirjanpidon tilille. Toinen selittää mistä raha on tullut tai tulee, toinen selittää minne se menee. Eli ensimmäinen merkintä voi olla esimerkiksi tehty lasku, jonka merkintä päivätään laskun päiväykselle. Toinen merkintä on päivä, kun raha tulee tai lähtee tililtä. Kahdenkertaisessa, suoriteperusteisessa kirjanpidossa tulee siis aina merkintä myös laskun, kuitin tai suoritteen päivälle. Yhdenkertaisessa merkinnät tehdään vain päiville, kun raha liikkuu.

Useimmissa tapauksissa kirjanpitoa ei kannata ryhtyä tekemään itse, jos taustalla ei ole alan kokemusta. Poikkeuksena hyvin pienimuotoinen ja yksinkertainen toiminimiyritys, jolloin kirjanpidon voi tehdä itsekin – joskin tällaisen yrityksen kirjanpidon ulkoistaminenkin on niin edullista, ettei sitä kannata tehdä itse mikäli asiasta ei ole muuten vaan erittäin kiinnostunut.

Kattavamman tietopaketin kirjanpidosta löydät Holvin blogista