Kannattaako kryptovaluuttaan sijoittaa?

Kannattaako kryptovaluuttaan sijoittaa?

Kryptovaluutta on digitaalisen valuutan muoto, joka käyttää kryptografiaa ja lohkoketjuteknologiaa tapahtumien turvaamiseen. Tämän tyyppinen valuutta on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta, kun ihmiset käyttävät sitä sijoituskohteena, rahan arvon säilyttäjänä ja jopa tavallisen fiat-valuutan tavoin käyttövaluuttana. Isoimpia nimiä kryptojen maailmassa ovat Bitcoin ja Ethereum. Mutta kannattaako kryptovaluuttaan sijoittaa? Katsotaanpa joitain tämäntyyppisten sijoitusten etuja ja haittoja.

Mikä kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on digitaalinen omaisuuserä, joka on suunniteltu toimimaan vaihtovälineenä. Se käyttää kryptografiaa transaktioiden suojaamiseen ja todentamiseen. Kryptovaluutta perustuu lohkoketjuteknologiaan, joka on jaettu, väärentämisen estävä hajautettu pääkirja, johon kirjataan kaikki verkossa tapahtuvat transaktiotiedot useiden tietokoneiden välillä. Suosittuja kryptovaluuttoja ovat muun muassa Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin ja Dash.

Kryptovaluutat eivät ole minkään keskusviranomaisen, kuten hallitusten tai pankkien, liikkeeseen laskemia, vaan ne ovat olemassa vain digitaalisessa muodossa. Niitä voidaan siirtää yksityishenkilöiden välillä ilman pankkien tai välittäjien kaltaisia välikäsiä, mikä tarkoittaa, että transaktiot ovat nopeita ja halpoja verrattuna perinteisiin rahoitusjärjestelmiin. Kryptovaluuttojen hajautettu luonne mahdollistaa myös sen, että ne eivät ole valtion valvonnassa, joten ne ovat immuuneja sääntelyviranomaisten tai hallitusten manipuloinnille tai sensuurille.

Kryptovaluutat ovat kasvattaneet suosiotaan, koska niiden avulla voidaan saada suuria tuottoja sijoituksille niiden suuresta volatiliteetista huolimatta. Koska markkinat ovat kuitenkin edelleen suurelta osin sääntelemättömät, näillä epävakailla markkinoilla on myös riski mahdollisista petoksista tai manipuloinnista.

Kryptovaluuttaan sijoittamisen plussat

Yksi kryptovaluuttoihin sijoittamisen suurimmista eduista on korkean tuoton mahdollisuus. Monet kryptovaluutat, kuten Bitcoin, ovat tehneet aikaisille sijoittajilleen valtavia tuottoja alkuperäisen lanseerauksensa jälkeen. Lisäksi koska mikään keskuspankki tai hallitus ei sääntele kryptovaluuttaa, sillä voidaan suorittaa siirtoja ja maksuja ilman, että sinun tarvitsee huolehtia valuuttakursseista tai rahoituslaitosten asettamista maksuista.

Toinen kryptovaluuttaan sijoittamisen etu on sen hajautettu luonne. Tämä tarkoittaa, että kaikki tapahtumat tallennetaan niin sanottuun lohkoketjuun, joten niihin on käytännössä mahdotonta puuttua tai murtautua.

Kryptovaluutta hyväksytään yhä enemmän laillisena maksutapana ympäri maailmaa. Niin suuret kuin pienetkin yritykset hyväksyvät nyt tietyillä kryptovaluutoilla suoritetut maksut. Näin kryptovaluuttoja omistavien ihmisten on helpompi käyttää niitä jokapäiväisiin ostoihin ilman, että heidän tarvitsee muuttaa niitä ensin käteiseksi.

Kryptovaluuttaan sijoittamisen haitat

Huolimatta sen mahdollisista eduista, kryptovaluuttasijoittamisessa on myös joitain haittoja. Nämä on otettava huomioon ennen kuin päätetään, kannattaako sijoittaa rahaa tämäntyyppiseen omaisuusluokkaan.

Yksi tällainen kryptovaluutan haittapuoli on sen epävakaus eli suuri volatiliteetti; koska kryptovaluuttojen markkinat ovat edelleen suurelta osin sääntelemättömät, hinnat voivat muuttua dramaattisesti lyhyessäkin ajassa. Tämä taas voi johtaa merkittäviin tappioihin, jos sinulla ei ole olemassa hyvää irtautumisstrategiaa. Kryptovaluuttojen kanssa neuvotaan usein malttiin ja niitä tulisi lähestyä pitkän aikavälin sijoituksena, juuri tämän kurssin suuren vaihtelun vuoksi.

Kryptovaluutan omistamiseen liittyy myös riski sen joutumisesta hakkeroinnin kohteeksi. Esimerkiksi kryptovaluuttapörssit ovat olleet usein hyökkäysten kohteena. Varasi ovat yleensä hyvässä turvassa omassa lompakossasi, joka voi olla esimerkiksi puhelimen sovellus tai USB-tikun kaltainen laite. Kuitenkin jos tämä vaikka puhelimesi katoaa ja varkaalla on pääsy lompakkoon, ovat rahasi vaarassa.

Digitaaliseen valuuttaan sijoittamisessa on puolensa ja puolensa

Kryptovaluuttaan sijoittamiseen liittyy sekä mahdollisia etuja että riskejä. Jos se tehdään oikein, se voi olla uskomattoman tuottoisa hanke pitkällä aikavälillä. Nopeita voittoja lyhytaikaisista kaupoista tai sijoituksista ei kannata kryptovaluuttojen avulla tavoitella.

Sen sijaan jos sijoittamaan lähtee hieman turhan uhkarohkeasti ja äkkirikastumista odotellen, voi joutua pettymään karvaasti ja pahimmillaan menettää paljon rahaa.

Avainasia kaikessa sijoittamisessa on maltti, sijoitusten hajauttaminen sekä tietenkin itse sijoittamiseen ja sen kohteisiin huolella tutustuminen. Uutisia kannattaa seurata, jotta sijoituksiinsa voi tehdä tarvittaessa muutoksia. Sijoittamiseen on tarjolla paljon tietoa ja neuvontaa, joten ennen sen aloittamista on syytä perehtyä aiheeseen hyvin.

Päätit sitten sijoittaa kryptovaluuttaan tai johonkin muuhun kohteeseen, toivotamme onnea ja hyviä tuottoja!