Kuinka perustaa yritys

Kuinka perustaa yritys

Tuttu tunne monelle: mielessä muhii idea yrityksestä, jonka perustamisesta voisi seurata menestystarina. Mutta miten haaveesta voisi tulla totta ja kuinka perustaa yritys? Moni idea jää toteutumatta, koska tietoa yrityksen perustamisen käytännöstä ei ole. Yrittäjäksi ryhtyminen on aina todella suuri päätös ja elämänmuutos, jossa moni asia saattaa tuntua monimutkaiselta ja pelottavaltakin. Kun asiat suunnittelee järjestelmällisesti ja sitten noudattaa suunnitelmaa, yritys saa hyvän alun. Ensimmäinen askel on laatia ytimekäs mutta kattava liiketoimintasuunnitelma.

Kuinka perustaa yritys – etene vaihe kerrallaan

Liiketoimintasuunnitelma voi olla yksinkertainenkin, kunhan siinä kerrotaan selkeästi, millainen liikeidea on ja miten yritystä on tarkoitus ryhtyä toteuttamaan. Tämä on hyvä keino kirkastaa idea vielä kerran myös itselle. Mikäli haet yrityksellesi starttirahaa, TE-keskukset ja pankit edellyttävät liiketoimintasuunnitelmaa.

Seuraavaksi sinun tulee valita oikea yhtiömuoto, joka voi olla esimerkiksi toiminimi tai osakeyhtiö. Yhtiömuodon valintaan vaikuttavat esimerkiksi liiketoiminnan koko ja sen riskit. Yrityksen perustamisilmoituksessa tulee kertoa muun muassa yrityksen nimi ja toimiala. Ilmoitus toimitetaan Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Sinun tulee myös selvittää, tarvitseeko yrityksesi erityisiä lupia ja mikäli näin on, hakea luvat. Toinen tärkeä asia on hyvän kirjanpitäjän hankkiminen. Kirjanpitäjä vapauttaa oman energiasi yrityksen käynnistämiseen. Samoin laskutusjärjestelmän on oltava kunnossa yrityksen ensimmäisestä asiakkaasta alkaen.

Toteuta unelmasi rohkeasti

Yrityksiä ja tapoja olla yrittäjä on monia. Jokainen polku on ainutlaatuinen. Yrittäjäksi on monta reittiä. Parasta yrittämisessä on vapaus seurata omaa visiotaan ja toteuttaa sitä oman näkemyksensä mukaan. Parhaimmillaan on äärimmäisen palkitsevaa nähdä konkreettisesti, kuinka oma työ tuottaa tulosta.

Toisinaan yrittäjyys saattaa tuntua myös yksinäiseltä, raskaalta ja vastuulliselta. Silloin kannattaa hakeutua vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia muiden yrittäjien kanssa. Toinen yrittäjä ymmärtää usein parhaiten huolet, haasteet ja myös ilon aiheet ja onnistumiset. Suomessa aloittaa joka vuosi kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä, joten yksin ei tarvitse eikä kannata jäädä.