Yrittäjäksi tuleminen on enemmän kuin pelkkä urapolku; se on elämäntapa. Yrittäjyydestä on monia etuja, kuten omien työaikojen luominen ja intohimon toteuttaminen. On kuitenkin myös joitain haittoja, jotka on otettava huomioon ennen yrittäjyyteen ryhtymistä. Katsotaanpa yrityksen perustamisen hyviä ja huonoja puolia.
Yrittäjyyden edut
Yksi yrittäjäksi ryhtymisen suurimmista eduista on mahdollisuus luoda jotain ainutlaatuista. Yrittäjänä voit luoda tuotteita tai palveluita, joita kukaan muu ei ole vielä ajatellut – tuotteita tai palveluita, jotka voivat tehdä sinusta erittäin menestyvän. Voit myös hallita sitä, kuinka paljon rahaa ansaitset ja kuinka nopeasti ansaitset sen; jos olet valmis tekemään kovasti töitä ja omistautumaan yrityksellesi, niin taivas on rajana kasvun suhteen. Pienen yrittäjän ei tarvitse miettiä sijoittajien hankkimista tai pörssikursseja, mutta korkealle tähtäämisessä ei ole mitään vikaa. Yrittäjyyteen liittyy myös tietynlainen turvallisuus – sinun ei tarvitse pelätä saavasi potkuja.
Lisäksi yrittäjänä voit harjoittaa intohimoasi ilman, että sinun tarvitsee vastata kenellekään muulle. Voit luoda liiketoiminnan sellaisen asian ympärille, josta olet intohimoinen ja rakentaa jotain merkityksellistä itsellesi ja muille. Lopuksi omana pomonasi oleminen antaa sinulle mahdollisuuden hallita aikatauluasi; jos haluat pitää vapaapäivän tai ylimääräisen tauon, sinun ei tarvitse kysyä keneltäkään lupaa.
Yrittäjyyden haitat
Yrittäjyyteen liittyy toki myös huonoja puolia. Yrittäjänä oleminen vaatii pitkiä työpäiviä ja kovaa työtä – ei ole takeita siitä, että liikeideasi ottaa tuulta alleen heti (jos koskaan). Asiat vievät aikaa ja vaativat vaivaa, jotta asiat lähtevät toimimaan sujuvasti. Ole siis valmis sitoutumaan työhösi, jos yrityksen perustaminen kiinnostaa sinua.
Suomessa yrittäjällä ei myöskään ole oikeutta työttömyysturvaan, jollei hän lopeta yritystään. Tämä tuo jonkin verran paineita aloittelevalle yrittäjälle, kun tulot ovat vielä epävarmat. Ensimmäistä yritystään perustava voi kuitenkin saada starttirahaa, jolla toimeentulo on turvattu yrittämisen alkutaipaleella.
Yrittämiseen liittyy myös paljon byrokratiaa ja monet asiat joutuu oppimaan kantapään kautta. Kirjanpito, vakuutukset, verot, erilaiset luvat, uudelle yrittäjälle muistettavaa on paljon. Apua on kuitenkin saatavilla esimerkiksi erilaisten liittojen kautta.
Osa-aikainen yrittäjyys
Yrittää voi myös sivutoimisesti tai ns. kevytyrittäjänä eli laskutuspalvelun asiakkaana. Tällöin voit pienemmällä riskillä kokeilla bisnesideaasi tehden samalla muita töitä. Joillakin yritys jääkin vain sivutoimiseksi harrastukseksi, josta saa hieman ylimääräistä tuloa pääasiallisen työn ohella. Tämä voi jollekin olla se paras tapa tehdä asioita, joista nauttii.
Yrittäjyys on usein elämäntapa
Kaiken kaikkiaan yrittäjäksi ryhtyminen ei todellakaan sovi kaikille – mutta niille, jotka pystyvät ja haluavat sitoutua täysin johonkin, josta he ovat intohimoisia, se voi olla uskomattoman palkitsevaa sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti. Punnitse huolella positiivisia ja negatiivisia puolia, ennen kuin teet mitään isoja päätöksiä. Jos tulet siihen tulokseen, että haluat “yrittää yrittää”, toivotamme sinulle onnea ja menestystä!